blog
19
sep

Zelf een buitenkeuken maken, zo doe je dat

Er gaat niets boven heerlijk koken in de frisse buitenlucht. Een lekker subtiel briesje dat door je achtertuin waait terwijl jij nog even het stukje vlees omdraait of op je dooie gemak de salade in elkaar staat te flansen. Een buitenkeuken is voor veel mensen een droom die ver weg lijkt te zijn, maar niets is minder waar. Het is vandaag de dag nog nooit zo goedkoop of zo simpel geweest om jouw eigen buitenkeuken te realiseren. 

Mocht je een echte doe-het-zelver in jouw huishouden hebben, of ben je er zelf eentje, dan kun je wellicht zelfs je eigen buitenkeuken bouwen! Hoe je dat doet? Dat lees je hieronder!

Waarom een buitenkeuken in jouw tuin?

Een buitenkeuken biedt zeeën van mogelijkheden. Wanneer het zonnetje ook maar eventjes lekker erdoor breekt, kun je gelijk de tuin in duiken om heerlijk in alle ruimte en rust aan de slag te gaan met jouw maaltijd. De ervaring van het koken is volledig anders hierdoor. Het kalmeert, het geeft een gevoel van vrijheid en je staat heerlijk in het zonnetje.

Wanneer komt een buitenkeuken van pas?

Een buitenkeuken kun je eigenlijk altijd wel gebruiken. Vooral in de lente en zomermaanden is het een fantastische toevoeging aan jouw huishouden en zal je er ongetwijfeld veel plezier van beleven door tuinfeestjes en barbecues te geven voor vrienden en familie. 

Ook in de wintermaanden kan het heerlijk zijn om een heater in de buurt van de buitenkeuken neer te zetten om zo nog steeds in de koude maanden van jouw buitenkeuken te genieten.

Wat kan ik allemaal met een buitenkeuken?

Sommige mensen denken dat een buitenkeuken een stuk beperkter is dan wat ze binnenshuis hebben. Niets is minder waar. Je kan een buitenkeuken maken naar wens en zo uitgebreid of compact maken als jij wilt. Een handjevol populaire opties om in een buitenkeuken te installeren zijn bijvoorbeeld:

 • Een kamado
 • Een spoelbak
 • Een koelkast
 • Een wijnkoeler
 • Gaspitten
 • Een barbecue

En dan kun je zelfs nog toevoegingen kopen voor de kamado, bijvoorbeeld een pizzasteen, een spare-rib-rack of gietijzeren pan. Je ziet het al wel: de mogelijkheden zijn eindeloos en je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Het mooiste aan een buitenkeuken is dat je jouw creativiteit op de vrije loop mag laten gaan!

Welke opties ga ik in mijn buitenkeuken plaatsen?

Bedenk voor jezelf wat je graag gebruikt in een keuken. Als je fanatiek bent met de barbecue, wil je absoluut een buitenkeuken met kamado of een buitenkeuken met BBQ of een buitenkeuken met Green Egg! Hier kun je ook gietijzeren pannen voor kopen om toch ook lekker wat vanuit de pan te kunnen serveren.

Wanneer je eerder hapjes koud vanuit de koelkast wilt serveren, wijn wilt koelen of alles lekker bij de hand wilt hebben om in de pan te gooien, kun je er voor kiezen om een buitenkeuken met koelkast en spoelbak te nemen! 

Deze is ook perfect als je een buitenkeuken met gas wilt. Je hebt alles dan gelijk mooi bij de hand om in de pan te gooien en je kan ook in een handomdraai je voorbereiding plegen om vervolgens in de koelkast klaar te zetten.

Hoe ziet jouw ideale buitenkeuken eruit?

Het is belangrijk om een duidelijk plan te hebben van wat je precies wilt maken. Zonder een helder idee wordt het al heel gauw een heel warrig proces waar hoogstwaarschijnlijk foutjes gemaakt zullen worden. Zorg er daarom voor dat je weet wat je wilt, en probeer dit zo nauwkeurig mogelijk uit te werken op papier. Denk hierbij dan ook vooral aan:

 • Hoe groot moet de buitenkeuken worden?
 • Waar ga ik hem plaatsen en wat voor vorm moet hij worden?
 • Wat voor accessoires en add-ons wil ik erin hebben?
 • Wat voor materiaal ga ik gebruiken?
 • Heb ik al het gereedschap wat ik nodig zal hebben?

Als je deze vragen fatsoenlijk uitwerkt, zul je al een relatief helder plan de campagne hebben. Hiermee kunnen we werken. Om dit beeld nog scherper te maken gaan we nog even iets meer de diepte in duiken. 

Tip: mocht je geen zin hebben om zelf te tekenen en te plannen? Online zijn vaak genoeg kant en klare bouwtekeningen met een lijst met benodigdheden te vinden!

Hoe begin je met het bouwen van jouw buitenkeuken?

Zoals voorheen vermeld is het belangrijk dat je al een schets of een tekening hebt gemaakt waar je alle afmetingen en materialen hebt opgeschreven. In dit geval gaan we ervan uit dat je de keuken voor het grootste deel met hout gaat bouwen. 

Zoek een houtsoort die het beste past bij jouw wensen. Een paar goede voorbeelden zijn geïmpregneerd vurenhout, Douglas hout en steigerhout. Wil je weten wat alle voor en nadelen zijn van deze houtsoorten? Dat lees je hier!

Het handigste is om een lijstje te maken met al het materiaal wat je nodig denkt te hebben en dit inslaat. Als je thuis het juiste gereedschap hebt kun je geld besparen door het zelf allemaal op maat te zagen; maar als je het simpel wilt aanpakken laat je dat bij de winkel eventjes doen. De meesten bieden deze service wel aan.

Welke materialen heb je precies nodig voor het bouwen van een buitenkeuken?

Je wilt natuurlijk wel precies weten wat je allemaal moet inslaan bij de bouwmarkt. Daarom moet je juist goed nadenken over wat je allemaal in je keuken wilt installeren en hoe je dit wilt gaan realiseren. Een aantal dingen die je sowieso nodig zal hebben bij de constructie zijn:

 • De juiste, stevige constructieschroeven
 • Scharnieren (van roestvrij staal raden wij aan)
 • Het juiste hout (naar jouw smaak uiteraard)


Hierbij geldt natuurlijk ook dat je keuken zo goed is als het materiaal dat je ervoor gebruikt; dus wij raden aan om niet te erg te besparen op dit allemaal, zodat je extra lang van jouw buitenkeuken kan genieten!

Het bouwen van je eigen buitenkeuken

Nadat we alles hebben gepland en ingekocht, is het tijd om te bedenken hoe we het hele project in elkaar gaan zetten. De materialen liggen klaar, jij weet wat je gaat doen en hoe je het aan gaat pakken, dus we kunnen beginnen!

De fundering van jouw buitenkeuken

Zoals eigenlijk alles in het leven, begint het allemaal bij een goede fundering. Afhankelijk van hoe groot, uitgebreid en zwaar je jouw buitenkeuken wilt maken, is het verstandig om te zorgen dat de ondergrond stevig in elkaar steekt, zodat jouw keuken niet wegzakt.

 Het zou natuurlijk veel te zonde zijn als jouw buitenkeuken ineens beschadigt raakt of jouw tuin beschadigt nadat je er zoveel moeite in hebt gestoken.

Het skelet van de buitenkeuken

Begin met het bouwen van de ‘constructie’ van de buitenkeuken; het skelet als het ware. Zorg dat deze stevig in elkaar steekt, want met een zwakke constructie kun je weinig kanten op. Hier zal uiteindelijk alle kracht van de extra materialen op moeten rusten, dus zorg dat je hier voldoende versteviging aan toebrengt.

De buitenkeuken invullen

Wanneer de constructie eenmaal staat, kunnen we de extraatjes eraan toevoegen. Het keukenblad kan erop gemonteerd worden, indien gewenst kun je de koelkast er in zetten, de barbecue kan er in of er naast en alle kastjes en deurtjes mogen er op gemonteerd worden. 

Zorg dat je gaten achterin maakt om aan te sluiten op eventuele gas- of waterleidingen en wellicht snoeren voor elektriciteit er doorheen kunnen. Dit is natuurlijk allemaal afhankelijk van wat voor apparaten en gadgets je jouw keuken wilt voorzien.

De finishing touches aan jouw buitenkeuken

Omdat deze buitenkeuken in goed en slecht weer buiten zal staan, is het aangeraden om te zorgen dat je jouw materiaal zo goed mogelijk voorbereid op deze omstandigheden. 

Zorg dat het hout goed bewerkt is en niet snel gaat rotten, de scharnieren en schroeven van roestvrij staal zijn en indien gewenst kun je altijd een hoes over de keuken heen doen om te zorgen dat deze volledig beschermd is. Des te beter je hem voorbereid en beschermd, des te langer je er van kan blijven genieten!

Genieten van jouw zelfgemaakte buitenkeuken

Nu je hem eindelijk af hebt, is het tijd om hem te testen. Nodig wat vrienden en/of familieleden uit voor een lekker potje uitgebreid kokkerellen in de open lucht! Alleen zo kom je erachter of alles precies werkt naar behoren en daarna weet je precies wat je er nog eventueel aan zou kunnen veranderen. 

Met een beetje geluk heb je de spijker in één keer op zijn kop geslagen en kun je gelijk heerlijk genieten van jouw bloed, zweet en tranen die zich nu op een fantastische wijze uitbetalen! Als je nog wat inspiratie zoekt voor hoe en wat je allemaal kan doen met een buitenkeuken, kun je altijd even bij ons op de website rondsnuffelen.
Uiteraard houdt niet iedereen van hele dagen klussen in de achtertuin, en dit hele project zal uiteindelijk nog steeds een paar knaken kosten. Daarom staan wij ook nog altijd paraat met onze buitenkeukens! We kunnen ze snel leveren uit voorraad of maken een buitenkeuken op maat. Neem contact op met een van onze specialisten om te informeren naar alle mogelijkheden!