Buitenkeuken

Welk hout kiezen voor een buitenkeuken?

Een buitenkeuken is een geweldige manier om te genieten van de zomerse dagen met vrienden en familie. Maar welk hout kies je voor het bouwen van zo’n keuken? Er zijn verschillende opties om uit te kiezen, waaronder geïmpregneerd vurenhout, douglas hout en steigerhout. Elk van deze materialen heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen. In dit artikel gaan we in op de verschillende aspecten van geïmpregneerd vurenhout, douglas hout en steigerhout, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor de bouw van een buitenkeuken.

Waarom een buitenkeuken van hout?

Een buitenkeuken van hout biedt vele voordelen. Ten eerste is hout een natuurlijk materiaal dat een warme en gezellige uitstraling geeft aan uw tuin. Het past ook makkelijk in een natuurlijke omgeving en kan een aangename aanvulling zijn voor uw tuinontwerp.

Een ander voordeel van een buitenkeuken van hout is dat het relatief eenvoudig te onderhouden is. Regelmatig schoonmaken en afwerken met een waterafstotende olie of verf is vaak voldoende om het hout in goede staat te houden.

Bovendien is hout een duurzaam materiaal. Veel houtsoorten zijn natuurlijk rot- en insecten bestendig. Ook kunnen deze houtsoorten tegen een stootje. Een buitenkeuken van hout biedt daarnaast ook veel flexibiliteit in design. Het kan op maat worden gemaakt voor uw specifieke tuin en persoonlijke voorkeur, of je nu een moderne en uitgebreide of een simpele en klassieke stijl wilt.

Kortom, een buitenkeuken van hout kan een prachtige aanvulling zijn voor uw tuin, met veel voordelen, zoals een natuurlijke uitstraling, eenvoudig onderhoud, duurzaamheid en flexibiliteit in design. Een buitenkeuken van hout is ook perfect te customizen voor als je bijvoorbeeld een buitenkeuken met gas of buitenkeuken BBQ wilt.

Hoe zorg je dat een buitenkeuken lang mee gaat?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je een houten buitenkeuken laat bouwen. Hout is een natuurlijk materiaal en daar moet anders mee om worden gegaan dan bijvoorbeeld een buitenkeuken van steen. Hieronder de belangrijkste punten en tips om mee te nemen als je een buitenkeuken wilt laten bouwen die lang mee gaat.

  • Houtsoort: De houtsoort die je kiest is erg belangrijk, omdat dit bepaalt hoe bestand de buitenkeuken is tegen weersinvloeden. De meest populaire houtsoorten voor buitenkeukens zijn geïmpregneerd vurenhout, douglas hout en steigerhout. Elke van deze houtsoorten hebben hun voor- en nadelen. Hier gaan we later dieper op in.
  • Behandeling: Afhankelijk van de gekozen houtsoort is het belangrijk dat de houten buitenkeuken goed behandeld wordt. Dit kan bijvoorbeeld met een waterafstotende sealer, verf of olie. Dit helpt om het hout te beschermen tegen vocht en verkleuring.
  • Ventilatie: Een houten buitenkeuken moet goed geventileerd worden om te voorkomen dat vocht zich ophoopt. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een luchtrooster in de bodem van de keuken.
  • Plaatsing: Zorg ervoor dat de houten buitenkeuken op een droge, vlakke ondergrond wordt geplaatst. Dit helpt om te voorkomen dat het hout gaat kromtrekken of scheef gaat staan.
  • Onderhoud: Een houten buitenkeuken vereist regelmatig onderhoud om in goede conditie te blijven. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het schuren en opnieuw behandelen van het hout om te voorkomen dat het verkleurt of verweerd.

Door rekening te houden met deze punten, zal jouw houten buitenkeuken op maat of Green Egg buitenkeuken er prachtig uit blijven zien en jarenlang mee gaan.

Welk hout voor buitenkeuken

Er zijn drie verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor de bouw van een buitenkeuken. Dit zijn: geïmpregneerd vurenhout, douglas hout en steigerhout. Alle drie houtsoorten hebben hun voor en nadelen, hieronder lees je belangrijkste kenmerken van elke houtsoort.

Geïmpregneerd vurenhout

Geïmpregneerd vurenhout is vurenhout dat is behandeld met chemicaliën om het rotbestendig te maken. Deze chemicaliën, ook wel impregnerende middelen genoemd, worden diep in het hout geïnjecteerd waardoor het hout resistenter wordt tegen rot en insecten. Hierdoor kan het hout langer meegaan dan onbehandeld vurenhout.

Geïmpregneerd vurenhout is een van de meest betaalbare opties voor buitenkeukens, en daarom is het een populaire keuze. Het is licht van gewicht, eenvoudig te bewerken en het heeft een natuurlijke uitstraling. Het is ook redelijk resistent tegen weersinvloeden.

Echter, geïmpregneerd vurenhout is nog steeds minder resistent tegen weersinvloeden en vocht dan hardhoutsoorten, en het kan verkleuren en verweren als het niet regelmatig behandeld wordt. Het vereist dus wel dat het regelmatig behandeld wordt met een waterafstotende sealer, verf of olie om bescherming tegen vocht.

Douglas hout

Douglas hout is een houtsoort afkomstig van de douglas den. Het is een harde, duurzame houtsoort met een mooie, natuurlijke kleur. Douglas hout heeft een goede structuur, is makkelijk te werken en heeft prettige eigenschappen om mee te werken, zoals een hoge stijfheid en de sterkte van het hout.

Douglas hout wordt vaak gebruikt voor verschillende bouw- en meubelprojecten, en is ook een populaire keuze voor buitenkeukens. Douglas hout is robuust en duurzaam, en heeft een prachtige natuurlijke kleur. Het is ook redelijk resistent tegen weersinvloeden en vocht.

Douglas hout een geweldige keuze voor een buitenkeuken. Het is esthetisch aantrekkelijk, duurzaam, redelijk resistent tegen weersinvloeden en vocht. Het vereist wel onderhoud maar dit is niet veel meer dan andere houtsoorten ook nodig hebben. Kijk gerust eens rond bij onze buitenkeukens van douglas hout.

Steigerhout

Het gebruik van steigerhout is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. Steigerhout is hout dat wordt gebruikt voor steigers, en meestal wordt hergebruikt. Het wordt vaak gebruikt voor buitenprojecten, zoals dus buitenkeukens, omdat het een unieke, robuuste uitstraling heeft. Steigerhout buitenkeukens hebben een mooie verweerde look, vanwege het gebruik van het hout in de bouw. Dit zorgt voor een unieke charme en geeft het een industrieel uiterlijk wat vele mensen erg mooi vinden.

Het is wel van belang om te weten dat steigerhout vaak al beschadigd is en rot of scheuren kan bevatten. Dit komt door het feit dat het hout al eerder buiten heeft gelegen. Omdat het hout al eerder gebruikt is, hoeft het niet geïmpregneerd te worden. Steigerhout kan snel verweren en verkleuren in de buitenlucht, dus het vereist regelmatig onderhoud. Dit betekent dat je het hout regelmatig moet behandelen met een waterafstotende sealer, verf of olie om het te beschermen tegen verwering.

Ondanks deze punten, is steigerhout een geweldige keuze voor een buitenkeuken. Het unieke uiterlijk van verweerd hout en de industriële look zorgen voor een unieke sfeer in je tuin of terras. Houd wel rekening met het extra onderhoud dat je moet doen, als je besluit om steigerhout te gebruiken.

Weerbestendig hout: Het beste hout voor buiten

Benieuwd naar welk van de drie houtsoorten het meest weerbestendig is en dus het best voor buitengebruik? Dat lees je hieronder!


Weerbestendigheid van Douglas hout


Douglas hout is van nature een goed weerbestendig hout. Dit geeft Douglas hout een hoge duurzaamheid, waardoor hout dan ook zeker geschikt is voor buitengebruik. Het hout kan in principe zonder behandeling worden gebruikt, wel is het belangrijk om te weten dat Douglas hout na verloop van tijd wat kan vergrijzen. Dit verouderingsproces is een eigenschap dat door sommige juist ook weer erg gewaardeerd wordt.

Gemiddeld gaat Douglas hout, zonder onderhoud en in verschillende weersomstandigheden, zo’n 10 tot 15 jaar mee. Om de levensduur te verlengen, kan regelmatig onderhoud met een beschermende coating, zoals een beits of olie, worden toegepast.

Weerbestendigheid van Steigerhout


Steigerhout op zichzelf is eigenlijk geen aparte houtsoort, in de meeste gevallen is het herbruikt Vurenhout. Dit maakt dat het niet de meest duurzame en weerbestendige houtsoort is. Onbehandeld gaat Steigerhout gemiddeld ongeveer 5 tot 10 jaar mee.

Het is dus belangrijk om dit hout regelmatig te onderhouden om er weerbestendig hout van te maken. Hiervoor kan je het best gebruik maken van een weerbestendige coating, zoals lak of beits.

Weerbestendigheid van geïmpregneerd Vurenhout


Vurenhout op zichzelf is geen duurzaam en weerbestendig hout. Geïmpregneerd vurenhout daarentegen, is speciaal ontworpen om het weerbestendig te maken. Dit maakt het ideaal voor buitentoepassingen zoals schuttingen, terrassen en buitenkeukens.

De levensduur van geïmpregneerd Vurenhout is afhankelijk van het gebruikte impregneermiddel. Gemiddeld heeft geïmpregneerd vurenhout, zonder onderhoud, een levensduur van 10 tot 20 jaar.

Geïmpregneerd Vurenhout is een goed weerbestendig hout en vraagt over het algemeen weinig onderhoud. Toch is het goed om het hout eens in de zo veel tijd een keer te reinigen en opnieuw te impregneren. Doe je dit niet, dan kan het hout verkleuren en verweren. Onderhoud is dus goed om de om de levensduur van het hout te verlengen.

Hulp nodig bij het bepalen van een juiste houtsoort voor je buitenkeuken?

Wanneer je op zoek bent naar advies over uw buitenkeuken, dan kun je altijd contact met ons opnemen, we helpen je namelijk graag verder. Buitenkeukendeal is gespecialiseerd in het bouwen van buitenkeukens en we bieden graag informatie en advies aan. Van voorbeelden van buitenkeukens tot prijzen en van materiaal info tot trendinformatie, we kunnen je helpen om een goede keuze te maken. Dus, als je nog twijfels hebt, neem contact met ons op en we doen ons best je zo goed mogelijk te adviseren!