blog
14
nov

Een buitenkeuken van steigerhout: alles wat je moet weten.

Heeft u (voorzichtige) plannen om een buitenkeuken aan te gaan schaffen, om zo lekker in de buitenlucht te kunnen koken en genieten met uw vrienden, familie of met de buurtjes? Dan is de keuze voor een steigerhouten buitenkeuken een prima idee, want een buitenkeuken gemaakt van steigerhout heeft heel veel moois te bieden en tal van interessante voordelen. In dit artikel kunt u lezen wat de meerwaarde is van een stijlvolle steigerhouten buitenkeuken en wat dit type keuken u oplevert. De voordelen van deze prachtige keukens zijn meer en groter dan u denkt. Ook zijn er enkele nadelen die belangrijk zijn om te weten. Dus lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten over een buitenkeuken van steigerhout.

Een schitterende keuken voor buiten met een echte, natuurlijke uitstraling

Wat wij persoonlijk de belangrijkste plus van een steigerhouten buitenkeuken vinden, is dat het steigerhout zorgt voor een buitenkeuken die een heel strakke, natuurlijke look heeft. Steigerhouten buitenkeukens zijn natuurlijk echt, maar lijken ook écht! Zoekt u dus een keuken die naadloos opgaat in uw tuin en een lust voor het oog is? Dan kunt u niet om het fenomeen steigerhouten buitenkeuken heen! Buitenkeukens die er natuurlijk en charmanter uitzien dan deze soort gaat u niet snel vinden.

Steigerhout buitenkeuken: naar eigen wens laten vormgeven

Prettig aan het kopen van een buitenkeuken van steigerhout bij een keukenspecialist, is de mogelijkheid om uw ideale keuken naar eigen wens te laten samenstellen en vormgeven. Zo kunt u wel of niet kiezen voor een Quooker als extra luxe, voor een ingebouwde wijn koelkast of voor een biertap in uw buitenkeuken. Een elektrische fornuis mag natuurlijk sowieso niet ontbreken, evenals een magnetron of oven. En zo zijn er nog veel meer aanvullingen of juist apparatuur dat u niet nodig hebt om uw perfecte keuken uit samen te stellen. U als klant bent hierin koning!

Buitenkeuken steigerhout: een standaard model

Naast het zelf samenstellen van een houten buitenkeuken kunt u ook tal van standaard buitenkeukens van steigerhout kopen die kant en klaar zijn. Deze standaard modellen aanschaffen is niet alleen gemakkelijk maar ook voordelig.

Buitenkeuken van steigerhout, dit zijn de voor- en nadelen.

Steigerhout is een veelzijdig en stevig materiaal dat gebruikt kan worden voor allerlei bouwprojecten buitenshuis. Voorbeelden zijn een: vlonder, pergola en bijvoorbeeld een tuinhuisje. Maar steigerhout is dus ook erg geschikt voor een buitenkeuken. Steigerhout is gemakkelijk te bewerken en kan in elke gewenste maat of vorm worden gezaagd. Bovendien is het goedkoop en overal verkrijgbaar. Bij Buitenkeukendeal maken we alleen gebruik van het beste kwaliteit hout bij de bouw van een steigerhouten buitenkeuken, dat ook nog eens uitgebreid is voorbehandeld. Dit helpt rot en schade door insecten te voorkomen. Met de juiste zorg kan steigerhout jarenlang probleemloos meegaan en heb je jarenlang plezier van een prachtige steigerhouten buitenkeuken.

Buitenkeuken steigerhout, wat zijn de verschillen met douglas hout?

Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen een steigerhouten buitenkeuken en een buitenkeuken van “regulier” hout zoals een buitenkeuken douglas hout. Steigerhout wordt gemaakt van vurenhout en is ongeschaafd, dit terwijl douglashout een soort hardhout is. Meestal komt steigerhout uit Scandinavië. Het belangrijkste verschil tussen beide is dat steigerhout veel lichter en gemakkelijker te bewerken is, terwijl douglashout sterker en duurzamer is. Als gevolg daarvan wordt steigerhout vaak gebruikt voor tijdelijke constructies, zoals steigers, terwijl douglas hout vaker wordt gebruikt voor bouwprojecten waar het zal worden blootgesteld aan weer en slijtage. Toch kunnen beiden soorten gebruikt worden voor bijvoorbeeld een buitenkeuken BBQ. Beide soorten hout hebben hun voor- en nadelen, en welke je wilt gebruiken hangt af van je specifieke behoeften.

Steigerhouten buitenkeuken, de voordelen

In de bouw wordt steigerhout vaak over het hoofd gezien en in plaats daarvan worden andere materialen gebruikt. Steigerhout heeft echter een aantal voordelen die het een ideale keuze maken voor veel projecten, maar zeker ook voor een buitenkeuken. Lees hieronder de belangrijkste voordelen van het gebruik van steigerhout voor je buitenkeuken.

Sterk en duurzaam

Een vakman weet dat steigerhout een belangrijk onderdeel van elk bouwproject kan zijn. Het is niet alleen sterk en duurzaam, maar ook gemakkelijk te bewerken en te vervoeren. Steigerhout is gemaakt van vurenhout waardoor het zowel stevig als duurzaam is. Bovendien helpt de nerf van het hout tegen splijten en kromtrekken. Daardoor is steigerhout een uitstekende keuze voor een buitenkeuken.

Kan veel gewicht dragen

Het is niet voor niets dat steigerhout voor steigers wordt gebruikt. Steigerhout kan namelijk veel gewicht dragen. Daarnaast worden steigerplanken vaak behandeld met een verscheidenheid aan chemicaliën die hun sterkte en levensduur verder verhogen. Dit is de reden dat steigerhout gemakkelijk het gewicht van een volwassene dragen zonder te breken of te splinteren. Dit maakt het een ideale keuze voor bouwprojecten en voor tal van andere toepassingen zoals een steigerhouten buitenkeuken.

Weersbestendigheid

Steigerhout is geschikt voor gebruik binnenshuis maar ook voor buiten. Het kan zelfs onbehandeld buiten staan. Steigerhout kan dan ook aardig goed tegen verschillende weersomstandigheden aangezien het hout vrij dik is. Daarnaast is het hout ook erg snel droog wat maakt dat een steigerhouten buitenkeuken een erg lange levensduur kan hebben. Wel is het aan te raden om een steigerhout beits te gebruiken om de levensduur te verlengen. 

Relatief licht en makkelijk te bewerken

Een ander belangrijk voordeel van steigerhout is dat het aan de ene kant sterk is en aardig veel gewicht kan dragen, maar aan de andere kant is het licht en makkelijk te bewerken. Dit is een groot voordeel voor de bouw van een buitenkeuken aangezien het bouwproces gewoonweg makkelijker en sneller zal verlopen.

Erg goed betaalbaar

Misschien wel het belangrijkste voordelen van het gebruik van steigerhout voor een buitenkeuken, het is erg goed betaalbaar. Als je de prijs van steigerhout vergelijkt met douglashout zul je zien dat daar een groot verschil tussen zit. Daarnaast is het bouwen van een steigerhout buitenkeuken ook eenvoudiger aangezien steigerhout makkelijk te verplaatsen en te bewerken is. 

Steigerhouten buitenkeuken, de nadelen

Helaas komen we niet alleen maar goed nieuws brengen, een steigerhouten buitenkeuken heeft namelijk ook enkele nadelen in vergelijking met bijvoorbeeld een buitenkeuken van douglashout. Hieronder lees je de nadelen van steigerhout voor je buitenkeuken.

Planken die hol of bol zijn

Tijdens het gebruik van steigerhoutenplanken is er helaas altijd de mogelijkheid dat de planken iets bol of hol trekken. Dit komt omdat het hout gewoonweg een stuk zachter en bewerkbaarder is dan bijvoorbeeld douglas hout. Uiteraard doen we ons best om dit tijdens de bouw van de buitenkeuken te voorkomen door ze bijvoorbeeld lang te laten drogen.

Kleurverschil in het gebruik van steigerhout

Bij de aanschaf van nieuw hout uit een zagerij in combinatie met dezelfde manier van drogen en het opslaan van het hout, zal er een eentonige kleur ontstaan. Bij steigerhout dan eigenlijk overal en nergens vandaan kan komen, is er veel meer kleurverschil. Bij het bouwen van een steigerhouten buitenkeuken doen we natuurlijk ons best om planken bij elkaar te zoeken die veel op elkaar lijken. Toch kan je niet voorkomen dat de ene plank er anders uit zou zien dan de ander, maar dat past dan ook bij de uitstraling en look van steigerhout. 

Steigerhout is niet perfect

Dit nadeel borduurt een beetje voort op de vorige. Steigerhout is gebruikt en daardoor kunnen er allerlei soorten plekken, scheurtjes, barsten of krassen in zitten. Dit is wel iets wat bij de stijl hoort en de meeste mensen vinden dit juist mooi en kiezen daarom ook voor een steigerhouten buitenkeuken. Toch is het wel iets waar je je bewust van moet zijn. Wil je een buitenkeuken die geen “imperfecties” heeft? Dan raden we aan om te kijken naar een andere houten buitenkeuken.

Is een steigerhout buitenkeuken iets voor jou?

Een buitenkeuken van steigerhout heeft verschillende voor en nadelen. Een steigerhouten buitenkeuken is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een kwalitatieve, duurzame, stevige maar ook goed betaalbare buitenkeuken. Wel is het van belang om te weten dat steigerhout verschillende “imperfecties” vertoond zoals krassen, scheurtjes en barsten. Dit is iets dat bij de stijl past, sommige mensen vinden het juist wel mooi en anderen niet. Het is dan ook niet zo steigerhout van slechte kwaliteit is. Als je je steigerhouten buitenkeuken goed onderhoud kan je er namelijk heel erg lang mee doen.
Heb je vragen en weet je misschien nog niet zeker of een steigerhouten buitenkeuken voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op! We helpen je graag verder.