blog
30
okt

5 tips om je tuin herfstklaar te maken

Inmiddels zitten we midden in de herfst en kijken we alweer uit naar de warme zomerdagen in de tuin. Barbecueën, zonnebaden, tuinieren en lekker lang tafelen in de avondzon zijn dingen waar veel mensen alweer over dromen. Des te meer reden om je tuin zo snel mogelijk herfstklaar te maken. Zo geniet je binnen de kortste keren weer van relaxte dagen in je achtertuin. 

Ben je benieuwd naar hoe je je tuin het beste herfstklaar kunt maken? Je leest hieronder 5 handige tips om je tuin voor te bereiden op de koude maanden én alvast klaar te zijn voor de zomermaanden.

Tip 1: Maak een tuinplan voor volgend jaar

Was je afgelopen zomer niet helemaal tevreden met je tuin? Of is hij aan wat vernieuwing toe? Dan heb je in de herfst alle tijd om nieuwe dingen te bedenken en dit op papier te zetten in een tuinplan. Bedenk bijvoorbeeld of je liever een strakke en moderne tuin hebt, een tuin met veel wilde planten, bloemen en struiken of misschien wil je wel een combinatie hiervan. 

Het is hierin belangrijk om het op papier te zetten en samen met je gezin of huisgenoten een verlanglijstje te maken. Willen jullie bijvoorbeeld speeltoestellen, een (zwem)vijver, een buitenkeuken of een moestuin. Op basis van je verlanglijstje kan je zelf een mooie schets maken of dit laten doen door professionals. 

Tip 2: Bloembollen planten

Je zou misschien denken: dat heeft toch geen zin? Toch is het belangrijk om in de herfst de bollen te planten die in het voorjaar bloeien. Voorbeelden zijn narcissen, tulpen en krokussen. Het is belangrijk om ze goed in te graven, zo maken ze beter contact met de grond en is het makkelijker voor de bollen om de wortels te laten groeien. 

Het is daarnaast ook belangrijk om de vorstgevoelige bloemen en planten uit te graven. Vaak zijn zomerplanten erg gevoelig voor vorst en is de kans groot dat ze de winter niet overleven. Graaf ze daarom uit en zet ze in potten op een donkere en vorstvrije plek. 

bloembollen planten

Tip 3: Kies een mooie buitenkeuken uit en verzorg deze goed

Een echte must in de zomer is natuurlijk een buitenkeuken die van alle gemakken is voorzien. Het is daarom een goed idee om je in de herfst al te oriënteren op de perfecte buitenkeuken voor in je tuin. 

Bij Buitenkeukendeal helpen we je graag bij het maken van de juiste keuze omtrent een nieuwe buitenkeuken. We hebben een breed assortiment en kunnen zelfs een buitenkeuken op maat voor je maken. Ga bijvoorbeeld voor een buitenkeuken met een kamado, Green Egg of een buitenkeuken met een BBQ

Het is daarnaast ook goed om, als je al een buitenkeuken hebt, hem goed te onderhouden. Dek hem goed af en geef hem een goede schoonmaakbeurt. Heb je bijvoorbeeld een buitenkeuken met een spoelbak? Dan is het zaak om de afvoer wellicht af te dekken of regelmatig schoon te maken. Kijk ook of je buitenkeuken stroom verbruikt, bijvoorbeeld als je een buitenkeuken met een koelkast hebt. 

buitenkeuken ideaal in de herfstEen buitenkeuken is ideaal voor in de herfst.

Tip 4: Sluit je buiten waterleidingen aan het einde van de herfst af

De meeste planten hebben in de herfst geen extra water nodig, aangezien het in dit seizoen vaak genoeg regent. Het is daarom goed om uit voorzorg de waterleidingen die buiten liggen af te sluiten. Een buitenkraan bevriest namelijk snel, daarom moet je dit doen vóór de eerste nachtvorst. Hiermee voorkom je lekkage en eventuele dure vervangingen van je leidingen. 

Als je een buitenkeuken met een spoelbak en kraan in je tuin hebt staan is dit ook een belangrijke tip. Wanneer je de waterleiding niet afsluit en je kraan bevriest zorgt dit ervoor dat je in de zomer je kraan moet vervangen en niet gelijk geniet van je buitenkeuken. 

Tip 5: Haal je zomerspullen naar binnen

De meeste zomerspullen voor in je tuin zijn niet goed voorbereid op herfstachtig weer met koude en natte weersomstandigheden. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk spullen op een droge plek binnen te zetten. 

In sommige gevallen is het niet mogelijk omdat er geen ruimte is om je spullen binnen neer te zetten, of omdat spullen niet makkelijk te verplaatsen zijn. Zorg er dan voor dat je deze zomer spullen goed afdekt met een waterafstotend zeil. Zo hebben niet alle buitenkeukens wielen of zijn ze op maat gemaakt. Vaak is er dan de mogelijkheid om een perfect afdekzeil op maat van je buitenkeuken te bestellen. 

Op die manier blijft je buitenkeuken tijdens de herfst en winter perfect intact. Zo geniet je binnen de kortste keren weer van lang tafelen bij je buitenkeuken tijdens de warme zomeravonden in je tuin.