blog
01
mei

5 tips om je tuin klaar te maken voor de lente

De lente is weer begonnen en dat betekent dat je binnen de kortste keren weer zonnige dagen in je tuin gaat besteden. Van dagen tuinieren en nieuwe planten ontdekken naar cocktails drinken en heerlijk eten in de avondzon.

Je tuin lenteklaar maken

Voordat je kan gaan genieten van de zon en je tuin, moet je tuin natuurlijk wel van haar wintervacht af en helemaal lente-proof worden gemaakt. Dat betekent opruimen, eindelijk die projecten eens afmaken en je gras weer een gezonde groene kleur geven. 

We snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet (soms letterlijk), en geven je daarom 5 handige tips om je tuin klaar te maken voor de lente. Je leest ze in het artikel hieronder.

Tip 1: Verwijder groene aanslag en maak je terras weer als nieuw 

In de herfst en winter ligt er vaak veel blad in je tuin en ook op je terrastegels. Dit is een broeinest voor groene aanslag en binnen de kortste keren is je terras net zo groen als het voetbalveldje in de buurt. Dat is natuurlijk niet wat je wil, maar gelukkig zijn daar meerdere oplossingen voor. 

Er zijn meerdere manieren om je terras weer als nieuw te laten lijken. Denk aan schrobben met water, zeep of zand (voor de hardnekkige vlekken). Pas wel op voor tegels met een toplaag, als je van plan bent zand te gebruiken. Een hogedrukreiniger werkt meestal ook al wel goed om de loszittende aanslag te verwijderen. Dat scheelt schrobben met de bezem. 

Je zou daarnaast ook een groene aanslagreiniger kunnen gebruiken, die verkrijgbaar is in verschillende soorten en maten. Kijk hierbij wel goed op de gebruiksaanwijzing, want niet elk goedje werkt hetzelfde. 

Tip 2: Zorg voor een mooie buitenkeuken

Niets is zo relaxed als lekker lang tafelen na een zonnige dag in de lente of zomer. Een buitenkeuken is dan ideaal om in je tuin te hebben. Dit zorgt ervoor dat degene die kookt nog betrokken is bij het gezelschap aan tafel, en daarbij geeft het een ontzettend gezellige sfeer. 

Er bestaan meerdere soorten buitenkeukens die van verschillende gemakken zijn voorzien. Zo bieden we bij buitenkeukendeal.nl bijvoorbeeld buitenkeukens met een koelkast en spoelbak of buitenkeukens met een BBQ en kies je daaruit weer tussen een Kamado, Green Egg of zelfs met een gasfornuis.

Er zijn ontzettend veel verschillende combinaties te maken, en het is zelfs mogelijk om je buitenkeuken op maat te laten maken met alle gemakken die jij wil hebben en daarbij heb je ook keuze uit verschillend materiaal. De mogelijkheden zijn eindeloos en er is altijd wel een buitenkeuken die past binnen jullie wensen, tuin en budget. 

Tip 3: Bestrooi je tuin met verse aarde 

Door je tuin van nieuwe, verse aarde te voorzien krijgt het niet alleen een frisse look, maar voorzie je je tuin ook van nieuwe voedingsstoffen. Dit is ontzettend fijn voor alle bloemen en planten in je tuin, aangezien die ongestoord verder kunnen groeien. 

Normaal gesproken halen planten hun voedingsstoffen uit de gevallen bladeren of dode planten om hem heen, maar in de meeste tuinen is dat niet het geval. Dit komt doordat mensen hun tuin graag netjes houden en dode planten en gevallen blad in de groene container laten verdwijnen. 

Het kan dus zeker geen kwaad om je planten aan het begin van de lente een beetje te helpen en te voeden. Zo gaan ze het hele voorjaar mee en is de kans groter dat ze ook de volgende winter overleven. 

Tip 4: Snoei je planten en struiken

Door je planten en struiken goed te onderhouden en te snoeien creëer je genoeg ruimte en zonlicht voor elke plant om te groeien. Je planten en struiken gaan door ze goed te snoeien langer mee en groeien ook gezonder. 

Doe voordat je de snoeischaar in je planten zet wel even onderzoek naar je groene struiken. Sommige planten zijn namelijk vorstgevoelig en moeten in een bepaalde periode in het jaar gesnoeid worden. 

Tip 5: Maak je tuin onkruid vrij

Onkruid verwijderen is iets wat iedereen die van tuinieren houdt liever niet doet of uitstelt. Vandaar dat het onze laatste tip is, en we zullen hem kort houden. 

Toch is het wel nodig om ruimte te houden voor je planten. Daarnaast staat het natuurlijk ook gewoon erg fris en netjes. Een vervelend klusje dus, maar zeker niet overbodig. Je bloemen, planten en struiken zullen je zeker waarderen. 

Aan de slag in je tuin

Nu je van ons 5 handige tips hebt gekregen om je tuin helemaal klaar te maken voor de lente, zit er maar 1 ding op: aan de slag. 

Kom voor tip 2 (een buitenkeuken toevoegen aan je tuin) gerust eens langs om te kijken naar alle opties. Daarnaast helpen we je natuurlijk ook graag met het samenstellen van je buitenkeuken op maat!