blog
20
nov

5 ideale gerechten om klaar te maken in een buitenkeuken

Een buitenkeuken is een grote toevoeging aan alle tuinen of dakterrassen, zeker tijdens de gezellige, warme en lange zomeravonden. Nieuwe gerechten uitproberen, lang natafelen en genieten van de avondzon is wat ons betreft de ultieme manier van relaxen.  

Een buitenkeuken geeft je de mogelijkheid om recepten te maken die je in je normale keuken misschien niet zo snel zou proberen. Deze gerechten zorgen vaak voor verrassende smaken die waar je in de winter vaak weer naar verlangt.  

De ideeën voor nieuwe gerechten zijn eindeloos en daarom hebben wij 5 ideale gerechten voor op de barbecue of grill. Een buitenkeuken is dus de ideale plek om deze gerechten te maken en te proeven. Vaak zit er in een buitenkeuken namelijk een BBQ, grill of speciale bakplaat. 

Je leest onze favoriete gerechten om klaar te maken voor een buitenkeuken hieronder!

1.   Zelfgemaakte pizza’s in je buitenkeuken met een Green Egg

Als je een buitenkeuken met een Green Egg hebt, zijn zelfgemaakte pizza’s een echte must om op de tuintafel te zetten. Iedereen belegt zijn/haar eigen pizzabodem met tomatensaus en het beleg wat ze lekker vinden, en de pizza’s kunnen om de beurt de Green Egg in.  

Natuurlijk kan je ook kleine pizzaatjes maken van kleinere bolletjes deeg, op die manier maak je meerdere pizza’s tegelijk in je buitenkeuken. 

Let op: een Green Egg is niet de enige barbecue waarin je lekkere pizza’s maakt. Dit kan ook prima in een normale barbecue of bijvoorbeeld een kamado. Wel is het belangrijk dat de temperatuur constant blijft om de pizza’s volledig gaar te krijgen. 

2.   AVG’tje van het spit

Dit is een simpel gerecht en ook nog eens gezond. Het enige wat je nodig hebt is een spit en een grillmand voor in de barbecue. Voor het gerecht heb je voorgekookte krieltjes, een groente zoals broccoli en kipfilet, -vleugels of -poten nodig. Deze marineer je met wat olie en kruiden naar smaak.

Vervolgens leg je de gemarineerde mengelmoes in de grillmand en hang je deze aan het spit in de barbecue. Zorg dat de grillmand draait door de motor aan te zetten. Je barbecue moet een temperatuur van 150 graden hebben en dit ook houden. Check met een thermometer of je groentes gaar zijn. Je kip moet een kerntemperatuur van ongeveer 75 graden hebben. 

3.   Borrelhapjes van de barbecue in je buitenkeuken

Een borrel rond een uur of 5 in de buitenlucht kan nooit kwaad. Daarom zijn borrelhapjes die je in je buitenkeuken maakt de perfecte toevoeging. Denk aan gegrilde garnalen op een spiesje, gevulde plukbroden of gegrilde groenten met hummus of gebraden kippenvleugeltjes. 

Heb je een buitenkeuken met een koelkast? Dan is een cocktailavondje met borrelhapjes ook een heerlijk idee. De drank zet je alvast koud en de borrelhapjes maak je onder de barbecue of op de grillplaat. 

 4.   Geroosterd fruit

Geroosterd fruit is lekker als voorgerecht, bijgerecht of bij je dessert. Als je een buitenkeuken met een koelkast in je tuin hebt staan is dit helemaal makkelijk, aangezien je alle benodigdheden makkelijk kan bewaren. Zo is het zelfs mogelijk om tijdens je hele diner geroosterd fruit te gebruiken.

Je zou perziken bijvoorbeeld kunnen roosteren voor in een salade of in combinatie met burrata. Of denk aan geroosterde watermeloen met feta vooraf. 

Toch zijn toetjes met fruit het populairst in Nederland. Denk bijvoorbeeld aan een sorbet met verschillende soorten fruit of een banaan met chocolade op de barbecue.  

 5.   S’mores maken in je buitenkeuken

S’mores is misschien wel hét dessert wat tijdens barbecue avonden niet mag ontbreken. Het is een sandwich van biscuitjes met een warme marshmallow en een half gesmolten stuk chocolade. Je hebt hiervoor een buitenkeuken op gas of met een barbecue nodig om de marshmallow te roosteren. De chocolade smelt vervolgens door de hitte van de marshmallow. 

Als je eens een andere variant wil: probeer dan eens andere soorten chocolade, zoals karamel zeezout. Als je een buitenkeuken met een kamado, green egg of bbq hebt kan je ook een ovenschaal gebruiken en deze vullen met marshmallows en chocolade. Vervolgens is het heerlijk om je biscuits erin te dippen. 

Koken in je buitenkeuken

Een buitenkeuken is hoe dan ook een echte aanwinst voor je tuin. Of je nu een buitenkeuken op gas hebt, een met een koeling of een buitenkeuken met een barbecue. Er zijn ontzettend veel lekkere gerechten te maken. Wie weet verras jij je vrienden, familie of buren van de zomer wel met een uitgebreid diner uit je buitenkeuken in de avondzon. Er zijn in ieder geval genoeg recepten om uit te kiezen, en dus is er altijd voor ieder wat wils.