blog
21
jun

Barbecuen met vrienden en familie: 5 tips voor de perfecte avond

Wanneer het weer het toelaat, is een van de favoriete bezigheden van de gemiddelde Nederlander zonder twijfel een lekkere uitgebreide barbecue in de achtertuin. Hier wordt vaak de volledige trukendoos voor uit de kast getrokken en is men al vroeg bezig met de voorbereiding van een fantastische avond. Een barbecue houden is perfect in combinatie met een van onze buitenkeukens op maat

Maar waar kun je nou het beste op letten om te zorgen dat jouw barbecue zo feilloos mogelijk verloopt? Om jou een beetje op weg te helpen met het organiseren van een gezellige, culinaire ervaring hebben we een aantal punten even op een rijtje gezet!

1. Kies voor hoogwaardige kwaliteit vlees

Een barbecue draait 95% van de keren toch echt om een lekker stukje vlees op de grill. Natuurlijk zijn de go-to’s dan een lekker worstje, burgertje, spiesje etc. Toch kun je jouw grill-skills een stuk beter uit de verf laten komen als je voor vlees kiest wat niet zomaar uit de supermarkt komt. Supermarkt vlees is namelijk vaak een stuk vochtiger en is niet altijd gekweekt voor de beste smaaksensatie of malsheid. Helaas gaat daar vaak het motto ‘Kwantiteit boven kwaliteit’ op.

Lokale slager

Een paar goede opties om een lekker stukje vlees van hoge kwaliteit te krijgen, voor een eerlijke prijs, is om naar een slager te gaan. Goede slagers kun je vaak vinden op jouw lokale markt of kun je bijvoorbeeld herkennen aan het ‘Keurslager’ merk. Als je eens rondvraagt in jouw omgeving hoor je ook vaak mensen dezelfde naam zeggen. De combinatie van een goed stuk vlees en een goede omgeving om te koken, zoals met de buitenkeuken van douglas hout, maakt dat je heerlijk vlees kunt bereiden.

De boerderij

Een andere optie is dat je naar een boerderij in jouw omgeving gaat. Vaak hebben lokale boeren een klein winkeltje waar ze vlees en/of zuivelproducten verkopen. Hier vind je vaak extreem goede deals, omdat je alle tussenpersonen tussen consument en producent eigenlijk omzeilt. Zo krijg jij het allerverste vlees, voor een superprijs!

pexels pixabay 361184

2. Marineer en/of kruid je vlees

Het grootste deel van een geslaagde barbecue zit hem toch echt in de voorbereiding. Uiteraard kun je al een super lekker stukje vlees ter plekke kruiden met een goede rub bijvoorbeeld, maar als je een aantal uurtjes (of een dag) van tevoren jouw vlees in een lekkere marinade legt, kun je jouw stukje vlees hét middelpunt van jouw barbecue maken! 

Hoe langer je van tevoren begint met het marineren, hoe meer jouw vlees de smaak van de marinade zal opnemen. Het is ook altijd leuk om lekker te experimenteren met jouw marinade en kruidenmix; op deze manier maak je het vlees al helemaal jouw eigen!

3. Zorg voor een variëteit aan gerechten

Als je echt een beetje indruk wilt maken op jouw gasten, wil je uiteraard laten zien dat je geen ‘one-trick-pony’ bent; ofwel, dat je meer kan dan alleen een burgertje of een spiesje grillen. Gelukkig weten wij dat jij veel meer in petto hebt dan alleen af en toe wat omdraaien op de grill! Het maken van verschillende gerichten is erg makkelijk met een buitenkeuken met gaspitten.

Biedt keuzes aan

Het valt altijd goed bij mensen om een aantal opties te hebben, of een beetje afwisseling van spijs in ieder geval! Daarom serveren wij altijd graag 2 of 3 verschillende dingen als hoofdgerechten. Denk hierbij vooral aan dus (zoals eerder vermeld) een lekker stuk vlees (of twee!), een stukje vis en/of kip, en natuurlijk wat gegrilde groenten. Op deze manier weet je zeker dat er altijd wel een geschikte optie voor je gasten tussen zit en stel je iedereen tevreden.

Dan is het natuurlijk ook niet onbelangrijk om een aantal bijgerechten er bij te serveren! De welbekende aardappelsalade, een stukje stokbrood, een aantal (zelfgemaakte) sausjes en een goed gevulde salade kunnen ervoor zorgen dat je gasten niet verhongeren terwijl jij nog druk bezig bent met het neerzetten van jouw culinaire hoogstandje(s)! Op deze manier kunnen mensen rustig even genieten van de ambiance, bijpraten, genieten van het weertje en kun jij mooi ongestoord verder met het barbecueën en hosten van het feestje.

Experimenteer er op los

Als laatste tip onder dit kopje willen we alleen nog meegeven om eens wat nieuws te proberen! Zoek eens naar wat creatieve en leuke recepten op het internet (wij hebben er wel een aantal op onze blog staan). 

Veel mensen zijn ondertussen redelijk bekend met het standaard barbecue-riedeltje. Uiteraard is dit nog steeds heel lekker, maar het is niet iets waar mensen een maand later nog steeds over zullen praten. Daarom willen wij zoveel mogelijk mensen motiveren om eens lekker buiten hun comfortzone te stappen en uitbundig aan de slag te gaan met hun barbecues! 

Een goed voorbeeld van wat je zou kunnen doen (en wat veel mensen vergeten) is om zelfs het toetje op de barbecue te bereiden! Denk hierbij aan een lekker stuk gegrilde ananas bij een bolletje roomijs met wat kaneel eroverheen of gegrilde fruitspiesjes met honing en kaneel!

pexels mustafa türkeri 1651166

4. Een barbecue klinkt als muziek in de oren

Maar een barbecue zonder muziek kan al gauw een beetje ongemakkelijk worden als niemand even wat te zeggen heeft.. Daarom is het altijd een aanrader om een leuke, gezellige afspeellijst te maken om de hele avond volledig te kunnen vullen met jouw (en jouw gasten hun) favoriete deuntjes! 

In onze ervaring doen lekkere tropische nummertjes het altijd goed, zoals een salsa of bachata playlist bijvoorbeeld! Ook de oer-Hollandse stamkroeg plaatjes van André Hazes en Jan Smit vallen vaak goed in de smaak! Zoals je al begrijpt is muziek veel te persoonlijk om je te vertellen wat het beste in de lijst kan. Dit is geheel subjectief en kun jij het beste invullen! Het enige wat wij kunnen meegeven hierover is: kijk goed naar jouw gastenlijst en naar wat voor sfeer jij wilt creëren.

Een barbecue is voorbereiding

Dit punt is eerder al lichtelijk vermeld, maar we moeten er toch nog even iets dieper op in! De voorbereiding van een barbecue gaat namelijk bepalen hoe vlekkeloos en stressvrij deze gaat verlopen. Een aantal punten waar je voor het beginnen van het ontvangen van je gasten al op kan letten zijn:

  • Je vlees op tijd marineren
  • Het drinken koud zetten
  • Je bijgerechten van tevoren maken
  • De barbecue alvast schoonmaken
  • De zit/eetruimte vast klaarmaken om gasten te ontvangen
  • Alvast inschatten hoe en wat met betrekking tot planning en timing

Vooral dat laatste punt kan best belangrijk zijn! Het zou zonde zijn als je de gerechten niet gelijktijdig klaar hebt staan. Dit kan namelijk een aantal dingen betekenen; óf jij moet nog even door grillen terwijl jouw gasten al lekker aan het eten zijn, óf sommige gerechten zijn al koud tegen de tijd dat je de rest eindelijk klaar hebt. 

Al met al zal een goede voorbereiding jou meer tijd en rust geven om je bezig te houden met de écht belangrijke zaken: het gezellig hebben met je vrienden en/of familie. Dat is uiteindelijk toch de reden dat je dit soort avondjes organiseert. Met een goede voorbereiding geef je jezelf minder stress om alles nog last-minute in orde te maken en kun jij op je dooie akkertje lekker een praatje maken, een drankje inschenken of wat muziek opzetten zonder je zorgen te hoeven maken over het eten! Met de juiste buitenkeuken met kamado ben je in ieder geval altijd goed voorbereid op het koken.

5. Het eten is niet alles (bonustip)

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er hartstikke veel opties en vlakken waar je op kan letten om jouw barbecue-avond onvergetelijk te maken en dus eentje voor in de boeken. Een dingetje wat we nog wel er bij moeten vermelden is dat het belangrijkste onderdeel van een geslaagde barbecue hem niet zit in het vlees, de voorbereiding, de muziek of hoe experimenteel je wel niet bent.

Het belangrijkste onderdeel van een onvergetelijke avond is het gezelschap met wie je bent en je deze herinnering mee wilt delen. Want barbecueën gaat verder dan enkel en alleen samen eten. Een barbecue kan een aantal uurtjes duren en dit tijdsbestek kan of heel lang of heel kort aanvoelen, afhankelijk van met welke mensen jij jezelf omringt.

pexels kampus production 7893794

De beste sfeer creëer je met de juiste mensen

Zelfs al koop je het goedkoopste vlees, wat smaakt naar een schoenzool, je verbrandt al het eten en uiteindelijk moet je toch pizza moeten bestellen voor iedereen, met de juiste mensen om je heen zul je dit nog steeds opvangen met gelach en kun je er in de tijden er na iedere keer weer om lachen!

Als jij meer van dit soort momenten en herinneringen wilt creëren kun je altijd overwegen om een mooie buitenkeuken in jouw tuin te laten installeren! Dit nodigt al gelijk vaker uit om eens lekker te gaan kokkerellen in de buitenlucht en jouw vrienden en/of familie uit te nodigen voor een heerlijk dinertje bij jou achter het huis.

Mocht u meer willen weten over alle mogelijkheden omtrent uw buitenkeuken, neem dan gerust contact met ons op een spreek met een van onze experts! Wij helpen u graag verder bij het realiseren van uw dromen!