LEVERING IN 1 WEEK MOGELIJK BETALING BIJ AFLEVERING GEMONTEERD GELEVERD ALTIJD MOBIEL OP WIELEN
De verschillen tussen houtskool of briketten op de bbq zijn misschien niet gelijk te spotten, maar beide hebben hun eigen voordelen of misschien moet je juist wel houtskool en briketten mixen. Om erachter te komen of houtskool of briketten het beste past bij jouw manier van bbq'en, vind je in dit blog alles wat je nodig hebt om die keuze te maken. Ook is er een handige vergelijkingstabel.
Om te beginnen is het belangrijk om de verschillen tussen de twee uit te leggen.
Houtskool is ideaal wanneer je snelheid wilt bij het barbecueën in je buitenkeuken. Houtskool brandt sneller en zorgt voor die klassieke, rokerige barbecuesmaak. Houtskool is een natuurlijk product, namelijk puur hout en bereikt daardoor snel hoge temperaturen. Houd de deksel van je BBQ daarom open.
Het is perfect voor het grillen van:
Let op: houtskool brandt sneller op dan briketten. Voor een langer durende (gezellige) barbecue heb je dus vaak wat meer nodig om lang door te gaan.
BBQ Briketten zijn samengeperste blokjes van houtskoolstof en andere natuurlijke bindmiddelen. Ze worden ook wel houtbriketten genoemd. Ze hebben wat langer nodig om op temperatuur te komen, maar eenmaal heet, blijven ze langdurig en gelijkmatig branden. Dat maakt ze ideaal voor slow-cooking, zoals:
Onderstaand de verschillen in één overzicht
Kenmerk | Houtskool | Briketten |
---|---|---|
Snelheid van opwarmen | Snel heet (binnen 15-20 minuten) | Langzamer op temperatuur (25-40 minuten) |
Temperatuur | Hoge temperaturen | Constante, gelijkmatige hitte |
Brandduur | Korter, sneller opgebrand | Langduriger en stabieler |
Smaak | Intense, rokerige barbecuesmaak | Minder uitgesproken rooksmaak |
Geschikt voor | Steaks, hamburgers, groenten | Pulled pork, spareribs, slow-cooking |
Gebruik met deksel | Deksel meestal open | Ideaal met gesloten deksel of smoker |
Samenstelling | Puur hout | Samengeperst houtskoolstof met natuurlijke bindmiddelen |
Temperatuurcontrole | Snelle wisselingen mogelijk | Eenvoudig stabiel te houden |
Om de keuze makkelijker te maken zijn hier nog een aantal tips:
Beide brandstoffen zijn eenvoudig aan te steken met aanmaakblokjes of een brikettenstarter. Wat je ook kiest, zorg altijd voor goede ventilatie en ga veilig om met hete kolen.
Wat je eerst gebruikt hangt af van je doel. Gebruik je beide tegelijk, dan begin je met het aansteken van de houtskool. Houtskool ontbrandt sneller en helpt de briketten op gang. Zodra alles gloeit, heb je een stabiele basis voor het barbecueën.
Houtskool is over het algemeen gezonder dan briketten, omdat het minder toevoegingen bevat. Briketten worden vaak gemaakt van samengeperste houtresten en bindmiddelen, die bij verbranding extra stoffen kunnen afgeven. Kies bij voorkeur natuurlijke, onbehandelde houtskool.
In een kamado gebruik je bij voorkeur houtskool, geen briketten. Briketten produceren meer as en kunnen de luchtstroom en temperatuurregeling verstoren. Ook kunnen sommige briketten chemische bindmiddelen bevatten die de keramiek kunnen aantasten of de smaak beïnvloeden.