blog
10
jul

Wat is een kamado? Uitleg + alle voordelen van een kamado

In het doorsnee beeld van een gezellige achtertuin is bijna altijd wel een mooie barbecue te vinden. De meeste Nederlanders zijn bekend met een Amerikaanse-stijl grill, maar we zien toch dat onze landgenoten steeds vaker kiezen voor een ietwat bijzonderder type barbecue; vooral de Kamado’s in trek de laatste jaren!

Maar waarom trekt het algemene sentiment nou richting een ander type barbecue dan waar we al jaar en dag de feestjes mee voorzien van een lekker stukje vlees? Nou daar zitten wel een aantal redenen aan vast. Na het lezen van dit artikel zul je hoogstwaarschijnlijk wel begrijpen waarom mensen overschakelen naar een nieuwe tak binnen de barbecue-branche!

Wat is een kamado?

Een kamado is een speciaal type barbecue die (met een enkele uitzondering daargelaten) gemaakt is van keramiek, met 2 luchtinlaten; eentje bovenop en eentje onderaan. Deze 3 elementen zorgen voor de perfecte temperatuurcontrole binnen jouw barbecue, waardoor je precies weet hoe snel jouw stukje vlees aan het garen is. Dit model barbecue wordt gezien als het beste alternatief voor een Green-Egg

Geschiedenis van de Kamado

De geschiedenis van de kamado is een bijzonder rijke. In eerste instantie komt deze techniek om keramiek te gebruiken bij de temperatuurbeheersing weg uit China. Hier gebruiken zij keramische schaaltjes (de Yan Stomers) om hun rijst te kunnen koken. De Japanners gaven hun eigen draai eraan door het vuur in te sluiten in een ‘schoorsteen’ van aarde en klei en plaatsten daarin hun schaaltjes met rijst en eten. Dit noemden ze een Kamado – een woord met meerdere betekenissen zoals fornuis, vuurhaard en oven

.

Toen op een gegeven moment de keukens steeds vaker binnenshuis werden geplaatst, werd ook de kamado aangepast, te beginnen bij de hoogte. De eerste modellen Kamado’s waren allemaal op de grond, waardoor je moest hurken om bezig te gaan met je eten. Dit was een van de eerste aspecten die werd aangepast.

Deze ontwikkelingen zijn door de eeuwen heen doorgezet en de technieken uiteraard verbeterd, tot op het punt waar de Amerikanen het idee van de kamado hebben meegenomen na de Tweede Wereldoorlog en de kamado hebben gemaakt tot hoe wij hem nu kennen!

Nu we een beetje een beeld hebben bij waar de kamado vandaan komt, hoe deze is ontstaan en wat het principe van dit type barbecue is, gaan we kijken wat nou precies de voordelen zijn van de kamado ten opzichte van de meer doorsnee types barbecues en waarom een buitenkeuken met kamado dus zo’n populaire optie is!

Uiteraard doen wij iedere dag nog ons best om het gemak van de kamado nog te verbeteren, maar wij doen dit nu in de vorm van extra gemakken in jouw buitenkeuken te installeren! Zoals in een buitenkeuken met koelkast en spoelbak of door een buitenkeuken op maat te leveren!

Temperatuurregulatie

De gewone barbecue heeft natuurlijk ook een thermometer erop en ook daarmee kun je goed in de gaten houden hoe warm het binnen is, maar met de kamado gaat dit toch net een stapje verder. Hier spelen namelijk meerdere elementen een cruciale rol als het aankomt op de temperatuur van de kamado:

  • Het materiaal; keramiek
  • De luchttoevoer en ventilatieopeningen; zowel boven als onder
  • De vorm; bolvormig

De toepassing van keramiek in de kamado

Bij de kamado is een van de belangrijkste aspecten dat deze is gemaakt van keramiek. Keramiek is namelijk een uniek materiaal als het aankomt op zijn isolerende en warmte verdelende eigenschappen.

Doordat de hele constructie van dit model van keramiek is gemaakt wordt de warmte ten eerste goed vastgehouden, waardoor de binnenkant snel opwarmt en je ook minder brandstof (kolen) hoeft te gebruiken om de kamado op de gewenste temperatuur te krijgen.

Daarbij is het ook nog eens materiaal wat uiterst goed warmte kan verdelen; hierdoor heb je overal in de barbecue dezelfde temperatuur waardoor je jouw eten op een mooie en gelijkmatige manier kan garen!

De luchttoevoer en ventilatie schachten van de kamado

Er zijn meerdere aspecten van de kamado die interessant zijn op het gebied van luchttoevoer. Een van de belangrijkste is dat de kamado luchtopeningen aan de onderkant (de bottom vent) én de bovenkant (de top vent) heeft. Hierdoor heb je volledig zelf in de hand hoeveel zuurstof bij het vuurtje moet komen waardoor je de uiteindelijke temperatuur ook nog beter onder controle hebt!

Ook zit er boven op de kamado een schoorsteen die zorgt dat je niet met je gezicht de hele tijd in de rook staat en dat je de afvoer van de rook kan reguleren door de schacht van de schoorsteen ietwat dichter te doen of juist open te gooien. Op deze manier heb jij de volledige controle over wat er gebeurt in jouw kamado; wil je een opwaartse trek aan frisse lucht of juist een wat rokerige smaak creëren? Het kan allemaal! 

De vorm van de kamado

Tevens speelt de vorm van de kamado een belangrijke rol als het aankomt op de temperatuur. Door zijn bolvormige uiterlijk heerst er een indrukwekkende warmtecirculatie en verdeling in de grillkamer. Ook dit helpt bij het gelijkmatig garen van het eten en maakt het gebruik van je houtskool nog efficiënter.

De ronde vorm biedt ook nog eens een scala aan opties qua manieren waarop je kan grillen. Je kan eenvoudig zowel direct als indirect garen, roken met behulp van een beetje rookhout en het biedt ruimte om veel extra add-ons te gebruiken; waar we later nog wat meer over zullen vertellen.

De veelzijdigheid van een kamado

Met een kamado kun je daadwerkelijk alle kanten op; en dit is geen hyperbool! Zoals voorheen al benoemd kun je dus eenvoudig direct als indirect garen, maar met behulp van verschillende extra’s die je kan aanschaffen kun je van jouw kamado een manusje van alles maken. Een aantal van de meest populaire opties om bij je kamado te gebruiken zijn:

  • Een pizzasteen
  • Rookhout
  • Ribrek
  • Gietijzeren pan
  • Rotisserie-set

Zoals je al kan zien kun je veel verschillende dingen op tafel zetten met deze handige extra’s. Even klaar met de klassieke barbecue? Gooi een pizzasteen op de grill, laat deze even opwarmen en bak een overheerlijke pizza alsof die vers uit een steenoven komt!

Je kan ook wat rookhout in de bak gooien; hiermee kun jij jouw vlees of vis voorzien van een lekkere (subtiele) rokerige smaak wat al gauw een hele nieuwe dimensie toe zal voegen aan het smaakpalet!

Ook het ribrek en de gietijzeren pan zijn absolute publieksfavorieten. Met een ribrek kun je jouw spareribs op een gelijkmatigere manier garen waardoor je niet meer de hele tijd hoeft op te letten of ze nou verbranden aan de onderkant en de gietijzeren pan tovert jouw kamado weer om tot een full-grown buitenkeuken!

Als je nog wat extra inspiratie wilt met betrekking tot wat ‘Kamado-recepten’ dan raden we je aan om na dit artikel even op onze blog rond te snuffelen!

De efficiëntie van een kamado

Zoals je ziet kun je dus veel meer met een kamado dan je in eerste instantie zou denken. Dit maakt het een interessante toevoeging aan de achtertuin voor zowel gelegenheids-grillers als de zware enthousiast! Maar dit is niet het enige wat de kamado zo’n buitengewoon staaltje techniek maakt..

Ook als het aankomt op de efficiëntie van de brandstof die hij gebruikt is de kamado een absoluut beest. Door de ronde vorm en de keramische bouw is de kamado ook nog eens mega zuinig. 

Hij houdt warmte vast als geen ander en als je een beetje handigheid krijgt in het reguleren van de luchtinlaat en circulatie haal je binnen no-time het maximale uit jouw houtskool. Hierdoor verbruik je veel minder kolen, wat het ook nog eens een stuk aantrekkelijker maakt voor jouw portemonnee!

Ook is de kamado super gemakkelijk in het onderhoud. Hij is zeker niet gevoelig voor aangekoekte etensresten en je kan de grill binnen een handomdraai schoonmaken met een gewone staalborstel. Dit scheelt ook weer bakken met tijd na een lekker avondje kokkerellen en kun je je dus langer bezig houden met het leukste gedeelte; lekker grillen.

Zoals je waarschijnlijk nu wel doorhebt is de kamado zeker geen gewone barbecue en biedt deze ook vele verschillende mogelijkheden als het aankomt op eten bereiden. Bij dit specifieke model geldt zonder meer: the sky is the limit.

Het is dan ook geen wonder dat steeds meer mensen ervoor kiezen om een kamado in hun buitenkeuken te laten installeren. Met alle opties en add-ons die bij de kamado komen kijken, is dit de ideale oplossing voor iedereen die graag eens even lekker buiten wil koken! 
Wil jij nou ook graag weten wat een goede oplossing zou zijn voor bij jou in de achtertuin?

Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen wat jouw wensen en behoeftes zijn en dan vinden we samen een geschikte oplossing! Mocht je al een idee hebben wat je wilt dan kun je natuurlijk altijd bij ons vrijblijvend een offerte aanvragen!